Drumul bisericilor fortificate
Spa in Transilvania
Pe urmele lui Dracula
Transilvania culturala
Excursii la castel
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Planul inclinat din Valea Zanelor, Covasna


O ingeniozitate românească, pusă în aplicare la sfârșitul secolului XIX este catalogată drept unul dintre cele mai ecologice mijloace de transport industrial din lume. Planul înclinat sau Șiclăul, așa cum mai este el denumit de locuitorii din comuna Comandău, județul Covasna a reprezentat timp de peste 100 de ani un mod extrem de practic de a transporta cherestea, dar și persoane, folosind un tren care se bazează doar pe principiul gravității.

Întregul sistem funcționează fără nicio altă sursă de energie: doua vagonete situate pe o parte și pe alta a pantei sunt legate între ele de un cablu metalic, astfel, în momentul în care vagonetul încărcat coboară, cel gol urcă la stația de vârf. Pentru ca cele două vagonete să folosească același ecartament, la mijlocul instalației există o ramificație a șinelor ce permite trecerea simultană a celor două platforme.

Sistemul acesta a fost folosit până în 1995, dar după acest an a fost lăsat în paragină. Deși este încadrat ca monument istoric, starea instalației este destul de proastă. Astfel, turiștii care merg la Comandău, s-ar putea să fie dezamăgiți de starea în care vor găsi șinele contorsionate și instalația nefolosită de peste 15 ani.

Acest post este disponibil si in:
Galerie Foto
Video
Map

Știri din Transilvania