Drumul bisericilor fortificate
biserica-valea-viilor
Cetatea-Biertan
cetatea-Medias
img_3698
Mosna_Fortified_Church_-_side_view
Nemsa_Biserica_evanghelica
Spa in Transilvania
3924315
cazareh2
Piscina interioara - Centru SPA - Hotel Belvedere Sovata
Pe urmele lui Dracula
 • DSC01930
  962497267_56fe35fd51
 • Bran
  castelul_bran
 • Dracula_for_Sale_-_Sighisoara_-_Romania
  iphone_photo_525_1
 • sighisoara-dracula
  Romanian Town Celebrates Dracula History
Transilvania culturala
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_008
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_009
SIBIU
sibiu
Excursii la castel
0946a2c4e386f81b2dfd63ea392173c4
castel-Bethlen
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Ținutul Secuiesc

Tinutul-Secuiesc-121-630x472

Un peisaj rupt din povești, plin de tradiții și pasaje istorice monumentale – cam așa s-ar putea rezuma, în câteva cuvinte, Ținutul Secuiesc.

Din punct de vedere geografic, regiunea străbate atât partea de sud, cât și cea de est a Transilvaniei. Atât în trecut cât și în prezent, există o serie de neconcordanțe în ceea ce privește adevăratele sale margini. Astfel, la nivel teoretic, Ținutul Secuiesc se află pe aria fostelor scaune secuiești, respectiv actualmente județele Alba, Bacău, Cluj, Covasna, Harghita și inclusiv Mureș.

Pe de altă parte, la nivel neoficial și, mai degrabă, colocvial, regiunea cuprinde doar județele Covasna, Harghita și relativ Mureș. Nici nu este de mirare această stratificare, întrucât locuitorii acestor județe sunt cei care se regăsesc cel mai bine cu tradiția și istoria acestei regiuni.

În trecut, Ținutul Secuiesc era manageriat cultural și industrial de Târgu Mureș. Tot acest municipiu era și sediul economic, întrucât actualul județ se regăsește cel mai bine situat și în relație cu restul țării.

Regiunea Ținutului Secuiesc reprezintă una dintre cele mai bune și perfecte areale geografice în care se poate dezvola și trăi un om. Astfel, clima este de tip continental moderat, având veri moderate, fără excese dar puțin mai călduroasă în lunile verii.

În zilele noastre, în Ținutul Secuiesc trăiesc secuii, cunoscuți și ca o minoritate etnică maghiară cu un puternic simț istoric. Această conștiință aparte a locuitorilor se desprinde din file de istorie, întrucât fiecare dintre aceștia cunosc drumul pe care l-au parcurs strămoșii lor – la care adăugăm masacrul de la Siculeni. Mulțe dintre rudele acestora au fost executați la ordinele armatei austriece, în devastuosul an 1764.

Cu toate acestea, dezbaterile cu privire la existența sau inexistența Ținutului Secuiesc rămân încă a fi deslușite. Cu certitudine, astăzi, nu se mai pune în balanță, într-o formulă atât de puternică, credința populară și tradiția pe care strămoșii au urmat-o, motiv pentru care delimitarea județelor este mai mult decât suficientă.

Importantă de menționat este primăvara anului 1990, când, în Târgu Mureș, a fost realizat un marș al tăcerii în care se cerea reclădirea Universității arhicunoscute de la Cluj, Babeș-Bolyai. Adițional, se dorea ca în cadrul universității să fie restabilită educația în limba maghiară și folosirea, în mod voit și liber, a construcțiilor confiscate de securiștii de pe timpul comunismului.

Frumusețea Ținutului Secuiesc nu ține doar de istorie – ci, mai mult de atât, ține de ochiul privitorului, cel care are capacitatea de a vedea dincolo de filele din trecut.

Galerie Foto

Știri din Transilvania