Drumul bisericilor fortificate
biserica-valea-viilor
Cetatea-Biertan
cetatea-Medias
img_3698
Mosna_Fortified_Church_-_side_view
Nemsa_Biserica_evanghelica
Spa in Transilvania
3924315
cazareh2
Piscina interioara - Centru SPA - Hotel Belvedere Sovata
Pe urmele lui Dracula
 • DSC01930
  962497267_56fe35fd51
 • Bran
  castelul_bran
 • Dracula_for_Sale_-_Sighisoara_-_Romania
  iphone_photo_525_1
 • sighisoara-dracula
  Romanian Town Celebrates Dracula History
Transilvania culturala
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_008
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_009
SIBIU
sibiu
Excursii la castel
0946a2c4e386f81b2dfd63ea392173c4
castel-Bethlen
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Școala Piariștilor

foto-006

Recunoscută la nivel național drept Casa Guggenberger, Școala Piariștilor este o clădire ridicată în anul 1736 utilizând un preponderent stil baroc. După planul de a fi înființată o școală a piariștilor, în această fortificație a început să activeze o școală aflată sub egida Ordinului călugăresc, până la finele anul 1790. De altfel, adepții erau recunoscuți drept indivizii ce promovau, pe cât posibil, învățământul laic alături de cel religios.

Imediat după împlinirea celui de-al 44-lea an de activitate, școala a fost desființată din motive obiective – numărul extrem de redus de credincioși de origine catolică din Mediaș  nu au avut capacitatea necesară de a stopa barierele ridicate la ordinul Împăratului Iosif al II-lea, cu privire la ordinele religioase.

Revenind la istoria Școlii Piariștilor, fortificația a fost achiziționată de către Guggenberger, un întreprinzător de mare succes al acelor vremuri. În urma naționalizării, clădirea funcționa în calitate de unitate comercială (respectiv un număr crescut de unități de acest fel) la parter, la etaj existând o serie de locuințe. Astăzi, Școala Piariștilor este o proprietate privată în care activează școala Montessori, încă din anul 2012. Pentru a-și putea desfășura activitățile cum se cuvine în interior, întreaga clădire a fost restaurată și bine pusă la punct.

În ceea ce privește interiorul fortificației, Școala Piariștilor deține o încântare fabuloasă de stiluri gotice cu accente târzii, alături de elemente reale de ganguri boltite în formă de cruce cu diverse penetrații. Prin intermediul acestora, lumina se răsfrânge lin și confortabil, conferind oricărui vizitator o stare de liniște interioară pe care mulți dintre noi o caută însă puțini o găsesc.

Pentru a aduce mai multe detalii de real interes cu privire la Școala Piariștilor (sau Casa Guggenberger), amintim faptul că aceasta se află în Piața Regele Ferdinand I nr. 13 din localitatea Mediaș. Astfel, edificiul reușește să dăinuie multe secole după ce a fost ridicat, prin stăruință și prin procese continue de restaurare, fie prin intermediul municipalității, fie la nivel de proprietate privată. În realitate însă, utilitatea fortificației este una mult mai însemnată și mai mare decât oricare altă clădire (considerată monument istoric) cu care ar putea fi, cel puțin la nivel declarativ, comparată. Astfel, Școala Piariștilor reușește să transmită istoria mai departe, fără însă a se pierde în valurile timpului și să se prăbușească de pe o zi pe alta, fără ca măcar o singură persoană să îi fie aproape. Cu adevărat, Casa Guggenberger este o frumusețe de zile mari pe care cu drag o vei vizita.

Galerie Foto

Știri din Transilvania