Drumul bisericilor fortificate
biserica-valea-viilor
Cetatea-Biertan
cetatea-Medias
img_3698
Mosna_Fortified_Church_-_side_view
Nemsa_Biserica_evanghelica
Spa in Transilvania
3924315
cazareh2
Piscina interioara - Centru SPA - Hotel Belvedere Sovata
Pe urmele lui Dracula
 • DSC01930
  962497267_56fe35fd51
 • Bran
  castelul_bran
 • Dracula_for_Sale_-_Sighisoara_-_Romania
  iphone_photo_525_1
 • sighisoara-dracula
  Romanian Town Celebrates Dracula History
Transilvania culturala
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_008
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_009
SIBIU
sibiu
Excursii la castel
0946a2c4e386f81b2dfd63ea392173c4
castel-Bethlen
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Peștera Izvorul Tăușoarelor

pestera-izvorul-tausoarelor-din-bistrita-nasaud-bistriteanu

Munții Rodnei din Județul Bistrița-Năsăud ascund o serie de bucurii și bijuterii ale naturii. Situată la altitudinea de 950 de metri, Peștera Izvorul Tăușoarelor se înscrie în cadrul acestei liste, dispunând de un loc preferențial. Încă din anul 1955 (an care coincide cu momentul descoperirii acesteia), peștera este activă – mai multe detalii și mult mai multe informații privind acest lucru vor putea fi ușor descoperite în cele ce urmează.

Peștera Izvorul Tăușoarelor poate fi vizitată prin intermediul mai multor rute, dintre care amintim 3 trasee utilizate: primul este construit pe baza Bistrița – Năsăud – Salva – Telciu – Valea Telcișorului și, de aici, la peșteră; cel de-al doilea pleacă de la Bistrița, trece prin Năsăud, Rebrișoara, Valea Gersa, Izvorul Tăușoarelor și apoi se ajunge la peșteră; ultimul are ca punct de plecare tot Bistrița, trece prin Năsăud, Rebrișoara, Rebra, Parva, Valea Izvorul Bârlei și peșteră.

Din punct de vedere istoric, Peștera Izvorul Tăușoarelor a fost observată pentru prima oară de un învățător pe nume Leon Barte în 1955, moment din care aceasta a suferit numeroase exploatări. Astăzi, Peștera Izvorul Tăușoarelor are o lungime de 19 kilometri, fiind considerată una dintre cele mai lungi din țara noastră.

De la bun început, peștera este imensă și impunătoare. Putând fi găsită la peste 950 de metri, Peștera Izvorul Tăușoarelor se regăsește în interiorul versantului stâng. Din punct de vedere compozițional, aceasta este parte a complexului carstic Tăușoare – Zalion, fiind considerat un real monument al naturii.

Pentru curioși, este imperios necesar de menționat că Peștera Izvorul Tăușoarelor intră în clasa celor de mare dificultate, datorită denivelărilor imense și a lungimilor încăperilor. Pentru a putea depăși obstacolele impuse și astfel, ajunge a o vizita, este necesară o condiție fizică de excepție și, pe de altă parte, o programare bine pusă la punct. Cu toate acestea, rezultatul va merita – spre exemplu, aici se regăsește depozitul fosilifer din Sala Oaselor de Urs, alături de Bilele de Tăușoare considerate unice la nivel internațional. Adițional, există și o cascadă cu o adâncime de peste 15 metri în interiorul peșterii.

Din nefericire, în ultimii ani Peștera Izvorul Tăușoarelor a fost închisă și interzisă publicului sau turismului, datorită greutății cu care aceasta poate fi traversată. Cu toate acestea, din ceea ce știm din trecut, frumusețea peșterii e răpitoare – la fel ca și experiența din interiorul ei. Depinde doar de noi cum facem ca și rezultatul să fie cel așteptat, și anume unul de real interes.

Galerie Foto

Știri din Transilvania