Drumul bisericilor fortificate
biserica-valea-viilor
Cetatea-Biertan
cetatea-Medias
img_3698
Mosna_Fortified_Church_-_side_view
Nemsa_Biserica_evanghelica
Spa in Transilvania
3924315
cazareh2
Piscina interioara - Centru SPA - Hotel Belvedere Sovata
Pe urmele lui Dracula
 • DSC01930
  962497267_56fe35fd51
 • Bran
  castelul_bran
 • Dracula_for_Sale_-_Sighisoara_-_Romania
  iphone_photo_525_1
 • sighisoara-dracula
  Romanian Town Celebrates Dracula History
Transilvania culturala
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_008
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_009
SIBIU
sibiu
Excursii la castel
0946a2c4e386f81b2dfd63ea392173c4
castel-Bethlen
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Legenda vrăjitorului din Cetatea Mândra, Slimnic

Cetatea Mandra-Slimnic

În drumul tău de la Sibiu la Mediaș, la 18 kilometri de Sibiu se întrezărește un semn ce dă de știre faptul că în zonă există un sat cu o istorie plină de mituri și legende discutate încă în ziua de azi – Slimnic. Mica localitate găzduiește azi ruinele unei impozabile cetăți din trecut, cunoscută de asemenea drept punctul de siguranță a graniței de nord a Scaunului Săsesc de la Sibiu.

Construită încă din secolul al XIV-lea, cetatea este lăcașul multor legende întruchipate sau chiar întâmplate. Veridicitatea lor rămâne, însă, la alegerea fiecărui vizitator. Vorbele din vechi strămoși depun mărturie că pe aceste meleaguri s-au întâmplat destul de multe lucruri stranii, lucruri ce merită o trecere în revistă.
Prima legendă, publicată în 1908 în Schäßburger Zeitung face referire la un vrăjitor, tată a trei fete cu puteri magice. Fiecare dintre acestea trebuia să construiasă o cetate după bunul plac, astfel încât cea mare a ales să făurească una mare la Tălmaciu, numită Coroana Țării. Cea mijlocie s-a lungit pe 3 săptămâni, punând bazele cetății de la Slimnic – Cetatea Mândră. Mezina, cea mai cuminte, a decis că are nevoie de ajutorul lui Dumnezeu pentru a ridica atât un castel, cât și o biserică, respectiv cetatea de la Cisnădioara.

A doua legendă ce se perindă prin zonă spune că de-a lungul asediului curuților era folosit un tunel prin care soldații ce apărau cetatea primeau alimente tocmai dintr-o capelă din cimitirul săsesc. Aceste rezerve erau trimise prin intermediul unui sicriu în cadrul unui ritual funerar mimat de localnicii satului, ce odată depus la destinație, noaptea bărbații traversau tunelul și luau alimentele. Legenda se încheie datorită împărtășirii secretului de o localnică ce, se spune, s-ar fi îndrăgostit de un soldat curuț din cauza căruia soldații au rămas fără alimente și au fost învinși.
Cetatea găzduiește și o Cameră a Împăcării, întrucât cuplurile ce doreau să divorțeze în acele timpuri erau ținute acolo până decideau să nu mai divorțeze. Astfel, în Slimnic, în 200 de ani au fost atestate doar 2 divorțuri, celelalte căsătorii fiind salvate.

Cetatea Mândră își merită pe drept vorbind numele, întrucât a fost cucerită, asediată și parțial reconstituită pe o durată de 6 secole. Ca fapt divers, ruinele de astăzi se datorează epidemiei de ciumă trasmisă de la localnic la localnic, motiv pentru care singurele încercări de renovare și restaurare din acele timpuri au fost oprite subit și reluate abia în 1959.
Când sunteți prin apropiere, nu vă fie frică să vizitați frumoasa construcție – dacă sunteți norocoși, veți putea face cunoștință cu locuitorii ce se spune, încă stau în cetate.

Galerie Foto
Map

Știri din Transilvania