Drumul bisericilor fortificate
biserica-valea-viilor
Cetatea-Biertan
cetatea-Medias
img_3698
Mosna_Fortified_Church_-_side_view
Nemsa_Biserica_evanghelica
Spa in Transilvania
3924315
cazareh2
Piscina interioara - Centru SPA - Hotel Belvedere Sovata
Pe urmele lui Dracula
 • DSC01930
  962497267_56fe35fd51
 • Bran
  castelul_bran
 • Dracula_for_Sale_-_Sighisoara_-_Romania
  iphone_photo_525_1
 • sighisoara-dracula
  Romanian Town Celebrates Dracula History
Transilvania culturala
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_008
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_009
SIBIU
sibiu
Excursii la castel
0946a2c4e386f81b2dfd63ea392173c4
castel-Bethlen
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Legenda comorii ascunse de la Tilisca

tilisca2

Cunoscută drept monetăria Daciei pentru că în zona Dealului Cățânaș argintul dacilor era transformat în monede, zona Tilișca a căpătat faimă datorită legendelor cu comori ascunse. Dar poate cea mai vestită este cea a comorii lui Decebal, despre care se presupune că ar fi fost ascunsă chiar pe aceste plaiuri.

De cum ajungi la Tilișca, primul lucru ce-ți va sări în ochi este frumusețea zonei și casele îngrijite. Nu trădează nimic faptul că aici a fost în urmă cu peste 2000 de ani una dintre falnicele cetăți dacice. Pe Dealul Cățânaș, acolo unde ajungea argintul dacilor, mai rămâne astăzi în bicioare doar o bucată din zidul de apărare al vechii fortificații ridicate pe deal. Cetatea de la Tilișca este una aparte: la ridicarea ei, dacii au făcut cărămizi masive din lut și paie cu ajutorul cărora au ridicat zidurile înalte de patru metri și groase de 2,5 metri. La sfârșit, văzând că cetatea este una dintre cele mai solide, dacii au decis să o transforme în monetărie. Pentru început aici erau bătute monede cu icongrafii grecești iar apoi chiar și denar roman.

Săpăturile arheologice făcute recent în zonă confirmă aceste ipoteze, aici fiind găsite mai multe monede romane, ștanțe pentru baterea monedelor dar și alte ustensile dacice folosite în monetăria de la Tilișca. Metalul adus aici venea de la Roșia Montană, era topit în bare groase iar apoi, în pivnița de sub turnul mijlociu era transformat în monede. Saci plini cu bani plecau spre domeniul regal de la Sarmisegetuza.

Așa se face că odată cu invazia romanilor în Dacia, cetatea de la Tilișca a fost fără doar și poate un punct important în lupte. Legenda spune că în vremea asediului, câțiva daci au săpat în inima muntelui o ascunzătoare de proporții masive în care au ascuuns comoara. Se spune că romanii au căutat luni întregi comoara ascunsă dar nimeni nu a găsit-o vreodată. Legenda mai trăiește și astăzi, iar dacă mergi la Tilișca nu se poate să nu te gândești măcar pentru o moment la comoara ascunsă a dacilor.

Acest post este disponibil si in:
Galerie Foto
Map

Știri din Transilvania