Drumul bisericilor fortificate
biserica-valea-viilor
Cetatea-Biertan
cetatea-Medias
img_3698
Mosna_Fortified_Church_-_side_view
Nemsa_Biserica_evanghelica
Spa in Transilvania
3924315
cazareh2
Piscina interioara - Centru SPA - Hotel Belvedere Sovata
Pe urmele lui Dracula
 • DSC01930
  962497267_56fe35fd51
 • Bran
  castelul_bran
 • Dracula_for_Sale_-_Sighisoara_-_Romania
  iphone_photo_525_1
 • sighisoara-dracula
  Romanian Town Celebrates Dracula History
Transilvania culturala
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_008
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_009
SIBIU
sibiu
Excursii la castel
0946a2c4e386f81b2dfd63ea392173c4
castel-Bethlen
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Legenda cetatii de la Rupea, una dintre cele mai vechi asezari din Romania

rupea6

Construită în secolul XIV pe ruinele unei vechi cetăți dacice, Cetatea Rupea îți trezește și astăzi sentimente ciudate atunci când te plimbi printre zidurile ei. Istoria și legendele pe care le poartă această cetate, deja de câteva sute de ani, te face să înțelegi de ce se spunea despre aceasta că domina întreaga regiune.

 

Povestea cetății

Povestea așezării cetății de la Rupea este una de câteva mii de ani. Potrivit arheologilor, actuala cetate a fost construită pe ruinele unui foste cetăți de apărare dacice cucerită de către romani. Numele cetății vine de la latinescu Rupes, adică piatră, cel mai probabil fiindcă cetatea este construită pe o stâncă.

Începând cu secolul X, cetatea cunoaște o extindere sistematică ajungând ca în secolul XIV această să aibă un rol strategic esențial, fiind principala punte de legătură între Transilvania, Moldova și Țara Românească.

 

Legendele Cetații Rupea

Legenda spune că Cetatea Rupea a aparținut încă de la început oamenilor. Și asta pentru că atunci când doi tineri se căsătoreau trebuiau să contribuie cu o piatră la construirea cetății. Astfel, însemnătatea acesteia în rândul populației creștea.

O altă legendă populară în zonă și nu numai este legată chiar de Decebal. Mulți istorici cred că tatăl dacilor s-ar fi sinucis chiar în această cetate, cunoscută atunci sub numele de Rumidava.

Istoria cetății de la Rupea este însă și una nefericită. În timpul invaziilor turcești, aceasta a fost una dintre cele mai afectat, în secolul XVII fiind cuprinsă chiar de un incendiu. În timpul epidemiei de ciumă din 1716 cetatea de la Rupea a reprezentat un adevărat refugiu pentru oamenii care locuiau în zonă, aceștia reușind să se adăpostească între zidurile ei.

Astăzi însă, cetatea a ajuns o ruină. Din măreția ei de altă dată se mai pot vedea doar zidurile. Ultima reabilitare a cetății a avut loc în 1954 iar de atunci aceasta a fost lăsată în paragină. Un proiect care a trebui finalizat în 2013 cu ajutorul fondurilor europene prevede însă reabilitarea cetății.

Acest post este disponibil si in:
Galerie Foto
Video
Map

Știri din Transilvania