Drumul bisericilor fortificate
biserica-valea-viilor
Cetatea-Biertan
cetatea-Medias
img_3698
Mosna_Fortified_Church_-_side_view
Nemsa_Biserica_evanghelica
Spa in Transilvania
3924315
cazareh2
Piscina interioara - Centru SPA - Hotel Belvedere Sovata
Pe urmele lui Dracula
 • DSC01930
  962497267_56fe35fd51
 • Bran
  castelul_bran
 • Dracula_for_Sale_-_Sighisoara_-_Romania
  iphone_photo_525_1
 • sighisoara-dracula
  Romanian Town Celebrates Dracula History
Transilvania culturala
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_008
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_009
SIBIU
sibiu
Excursii la castel
0946a2c4e386f81b2dfd63ea392173c4
castel-Bethlen
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Lacul Albastru de la Baia Sprie

Stitched Panorama
Stitched Panorama

Probabil cel mai impresionant loc din toată România, Lacul Albastru se află în județul Maramureș, la trei kilometri de Baia Sprie. Spun impresionant nu fără motiv – ci cu unul extrem de pertinent, dat fiind faptul că acesta este singurul din lume care își schimbă culoarea în funcție de mai mulți factori, inclusiv de lumină și de oamenii ce se desfășoară în el.

Anii 1919-1920 au marcat, de altfel, momentul formării acestei frumuseți a naturii. Astfel, în urma prăbușirii unei galerii miniere, aici s-a adunat apă de ploaie în diferite cantități ce a fost supusă solubilizării compușilor sulfuroși. De multe ori, apa are reflexe de smarald ușor brodate pe o culoare verde-albăstrui de cristal.

Dacă te întrebi cât de adânc e, vei fi flatat să aflii că te poți scălda inclusiv tu în el, în cei 4 metri adâncime și 50 metri întindere. Din frumusețea ideatică a peisajului nu pot lipsi câteva exemplare de pin, ce înconjoară apa lacului cu concentrația de 7,8 grame la litru. PH-ul apei este de 4, fără viețuitoare. Ceea ce este de remarcat și important de adus în discuție este lipsa pericolului pentru cei care înoată în el – suflul din apă nu afectează corpul uman.

Există numeroase legende ale localnicilor, unele minutate, fabuloase, iar altele extrem de interesante și parcă fără explicație logică. Astfel, localnicii spun că lacul ar comunica cu Marea Neagră prin vechile galerii subterane prăbușite de care vorbeam mai sus, ce sunt extrem de adânci. Adevărul e că gurile și canalele de aerisire se întind în subteran, ceea ce denotă faptul că veridicitatea celor expuse de legendă ar putea, în anumite limite, să fie luată în considerare.

Să vedem puțin cum, când și de ce se schimbă culoarea lacului, în anumite situații. O superbă nuanță de verde ce bate ușor spre albastru învăluie locul atunci când mina este inundată. Se trece puternic la un albastru desăvârșit atunci când mai multe persoane înoată în lac, iar doar la câțiva pași distanță poți avea parte de o panoramă desăvârșită asupra orașului Baia Sprie.

Încă din 1977, Lacul Albastru este rezervație naturală sub egida Adimistrației Parcului Natural Munții Maramureșului. Ca să ajungi la destinație, este imperios necesar să aloci 45-60 minute întrucât traseul va lua puțin mai mult decât te-ai putea aștepta pentru a fi parcurs. Crede-mă, în ciuda acestui mic inconvenient, nu ai de ce să îți faci nicio grijă – panorama merită orice efort pe care îl depui!

Galerie Foto

Știri din Transilvania