Drumul bisericilor fortificate
biserica-valea-viilor
Cetatea-Biertan
cetatea-Medias
img_3698
Mosna_Fortified_Church_-_side_view
Nemsa_Biserica_evanghelica
Spa in Transilvania
3924315
cazareh2
Piscina interioara - Centru SPA - Hotel Belvedere Sovata
Pe urmele lui Dracula
 • DSC01930
  962497267_56fe35fd51
 • Bran
  castelul_bran
 • Dracula_for_Sale_-_Sighisoara_-_Romania
  iphone_photo_525_1
 • sighisoara-dracula
  Romanian Town Celebrates Dracula History
Transilvania culturala
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_008
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_009
SIBIU
sibiu
Excursii la castel
0946a2c4e386f81b2dfd63ea392173c4
castel-Bethlen
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Copșa Mică

romania-copsa-mica-church

Situată în județul Sibiu, localitatea Copșa Mică este atestată, în mod oficial, încă din anul 1402. Reperele sunt foarte simple – pe aceste meleaguri au trăit atât maghiarii, cât și sașii și românii. Cu toate acestea, de-a lungul timpului au fost ridicate fabrici care au devenit din ce în ce mai prolifice, acoperind o mare parte din globul pământesc cu poluarea negrului de fum ce ieșea, pe zi ce trece, din locul în care munceau zi și noapte mii de oameni.

În zilele noastre, în Copșa Mică trăiesc mai puțin de 5404 locuitori, un număr care înglobează și localnicii din orașul Proștea Mică. Localizarea geospațială situează satul la 43 de kilometri distanță de reședința de județ și, pe de altă parte, la 12 kilometri față de municipiul Mediaș. Dacă vii dinspre Blaj, vei avea de străbătut 33 kilometri – o nimica toată, pentru o localitate cu istorie.

Din punct de vedere etimologic și istoric, localitatea Copșsa Mică a fost atestată mulțumită lui Sigismund de Luxemburg, conducătorul care a reușit să scoată satul se sub jurisdicția comitetului secuilor. Astfel, 13 ani mai târziu apare parohia și biserica romano-catolică, două instrumente care rămân să scrie istorie de-a lungul anilor.

Religia fiind un element central extrem de important, din secolul al VII-lea majoritate ardelenilor devin lutherani.

În zilele noastre, Copșa Mică deține 3 grădinițe cu funcționalitate deplină, alte 3 instituții școlare gimnaziale și un liceu. Este foarte probabil ca majoritatea persoanelor să fi plecat din oraș tocmai din pricina poluării, care a făcut ca și orașul să dețină reputația unuia dintre cele mai poluate orașe europene, înainte ca și accidentul nuclear de la Cernobâl să aibă loc. Cele două fabrici situate în imediata apropiere, Carbosin și, respectiv, Sometra, întruchipează unul dintre cele mai predominante motive pentru care o mare parte din oameni au preferat să găsească locuri mai sănătoase și mai puțin dăunătoare.

Chiar dacă orașul Copșa Mică a fost pe departe recunoscut datorită evenimentelor negative, cu contrast puternic în lume, respectiv fenomenul poluării, localitatea poate fi astăzi vizitată fără niciun fel de problemă – iar aici, nu trebuie, sub nicio formă, să eviți Monumentul Eroilor Români din al Doilea Război Mondial. Desfășurat pe o înălțime de 1,8 metri, de-a lungul acestuia există, din loc în loc, numele eroilor orașului care și-au dat viața pentru pace (bineînțeles, doar cei din cel de-al Doilea Război Mondial). Monumentul există încă din anul 1952 și este ridicat pe faimoasa Alee a Castanilor.

Galerie Foto

Știri din Transilvania