Drumul bisericilor fortificate
biserica-valea-viilor
Cetatea-Biertan
cetatea-Medias
img_3698
Mosna_Fortified_Church_-_side_view
Nemsa_Biserica_evanghelica
Spa in Transilvania
3924315
cazareh2
Piscina interioara - Centru SPA - Hotel Belvedere Sovata
Pe urmele lui Dracula
 • DSC01930
  962497267_56fe35fd51
 • Bran
  castelul_bran
 • Dracula_for_Sale_-_Sighisoara_-_Romania
  iphone_photo_525_1
 • sighisoara-dracula
  Romanian Town Celebrates Dracula History
Transilvania culturala
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_008
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_009
SIBIU
sibiu
Excursii la castel
0946a2c4e386f81b2dfd63ea392173c4
castel-Bethlen
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Conacul Goga de la Ciucea

goga ciucea conac

Localizat în Ciucea, județul Cluj, conacul Goga se încadrează pe lista monumentelor istorice din regiune, încă din anul 2010. Bineînțeles, clădirea are o istorie mult mai veche și este prezent pe tărâmul românesc încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Inițial castel, apoi transformat ușor ușor în conac, construcția este demnă de o călătorie cu succes răsunător –numeroase persoane cu mare pondere în viața publică a vremii au pășit și chiar locuit o perioadă pregnantă în interiorul domeniului. Printre aceste persoane, bineînțeles, așa cum numele afirmă, se regăsește și scriitorul Octavian Goga. Dar totuși, să vedem istoria ce stă în spatele acestor idei demult apuse.

Octavian Goga nu este cel care a pus la cale construcția castelului – ei bine, adevărul este altul. După ce a intrat în posesia acestuia, el a fost cel care a pus la cale acțiunile de restaurare în imediata apropiere a anului 1921. 5 ani mai târziu, în 1926, lucrurile se schimbă când conacul devine etajat, extins și finisat în ponderea unui stil brâncovenesc.

În 1938, Goga moare însă soția sa din acel moment, respectiv Veturia se dedică cu adevărat scopului soțului ei – acela de a conserva moștenirea și de a da un rost întergii munci a persoanei ce a stat lângă ea atâta timp. Ceea ce este interesant de remarcat la căsnicia celor doi este că, de fapt, aceasta s-a construit în urma a două încercări eșuate – respectiv căsniciile actuale pe care fiecare dintre cei doi le avea, în momentul în care s-au cunoscut.

În ziua de azi, frumosul și impunătorul conac de la Ciucea s-a transformat într-un veritabil muzeu dedicat celor doi soți, a frumoasei familii Goga a anilor ce au trecut. Exponatele și întreaga valoare a muzeului sunt incomensurabile, nu neapărat din punct de vedere al valorii intrinseci, dar și din punct de vedere al valorii sentimentale.

Biblioteca are și astăzi peste 6.000 de volume neatinse, în limbi precum germană sau engleză, iar franceza e nelipsită. Tablouri, un inefabil pian și o tapiserie de Lyon din secolul al XVIII-lea aduce o plus valoare aspectului oricum fără pată a casei ce reprezintă locul în care intră mii și mii de persoane anual, dacă nu lunar. Poveștile, inclusiv ideile de spionaj și iubire greu de înțeles sunt prezente necontenit pe holurile conacului, de ani și ani. Doar șuierul ce se învârte prin ramurile brazilor este cel ce mai poate aduce, aparent, starea de melancolie a anilor ce au trecut fără oprire.

Galerie Foto

Știri din Transilvania