Drumul bisericilor fortificate
biserica-valea-viilor
Cetatea-Biertan
cetatea-Medias
img_3698
Mosna_Fortified_Church_-_side_view
Nemsa_Biserica_evanghelica
Spa in Transilvania
3924315
cazareh2
Piscina interioara - Centru SPA - Hotel Belvedere Sovata
Pe urmele lui Dracula
 • DSC01930
  962497267_56fe35fd51
 • Bran
  castelul_bran
 • Dracula_for_Sale_-_Sighisoara_-_Romania
  iphone_photo_525_1
 • sighisoara-dracula
  Romanian Town Celebrates Dracula History
Transilvania culturala
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_008
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_009
SIBIU
sibiu
Excursii la castel
0946a2c4e386f81b2dfd63ea392173c4
castel-Bethlen
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Cetatea Medievală Szekely Tamadt

odorheiu secuiesc cetate

În calitatea sa de însemnat monument istoric, cetatea medievală Szekely Tamadt atrage, cu mic, cu mare, turiști în zona Odorheiului Secuiesc de ani de zile. Poziționată în interoriul orașului, în imediata apropiere a centrului vechi a acestuia, fortificația este înconjurată atât în stânga cât și în dreapta de diverse și felurite bastionare, precum Foris, Hajdu, Banffy și Telegdy. Ele au avut, pentru o perioadă lungă de timp, rol de apărare, în stoparea oricărui prădător ce dorea să cucerească impunătoarea cetate.

Situată în județul Harghita, anii 1490 au fost primii în care prima piatră de temelie a fost adusă și poziționată spre clădirea foritficației ce poate fi văzută și vizitată chiar în momentul vorbirii. Pentru a ajunge la cetate, drumul nu este atât de întortocheat pe cât ar putea părea – tot ce trebuie să faci este să setezi strada Tompa Laszlo, numărul 12, locul unde cetatea Szekely Tamadt te așteaptă cu mare drag să o vizitezi! Istoria sa este puțin mai întortocheată decât drumul în sine, dat fiind faptul că de-a lungul timpului a fost supusă numeroaselor schimbări –vorbim aici despre încercarea eșuată a lui Bathory Istvan din perioada 1490-1492 de a o transforma în cetate-castel fortificat. Mai apoi, Janos Zsigmond, cunoscut totodată drept principele Transilvaniei, a reconstruit cetatea atacată din anul 1562.

Ceea ce este extrem de interesant referitor la cetatea medievală Szekely Tamadt este hotărârea din 1706 potrivit căreia existența sa era știrbită, dorind să fie distrusă. De atunci și până în prezent, fortificația poartă numele de „Cetatea Ciuntă”, denumire ce face referire la cumulul de întâmplări neplăcute ce i-au știrbit frumusețea.

După distrugerea cetății din ordinul lui Perky, răscoala curuților a condus la un sfârșit de sine stătător dar fericit pentru fortificație, întrucât anul 1852 este decisiv în luarea unei decizii ce o implică direct. Astfel, după o negociere asiduă, ruinele au fost cumpărate de orașul gazdă, materiale din care mai târziu, după 40 de ani, se ridică Școala Reală de Stat ce poate fi vizitată de orice turist însetat de cunoaștere.

În zilele noastre, Cetatea Medievală Szekely Tamadt este recunoscută drept monument militar, cu un patrimoniu datând încă din secolul al XVI-lea. Stilul renascentist caracteristic poate fi admirat în timpul unei simple vizite a cetății, vizită realizată fie în urma călătoriei cu trenul, mașina personală sau chiar cu autocarul. Orice mijloc de transport poate fi de folos pentru a ajunge și a vizita fortificația asediată și reconstruită în bătaia vremii.

Galerie Foto

Știri din Transilvania