Drumul bisericilor fortificate
biserica-valea-viilor
Cetatea-Biertan
cetatea-Medias
img_3698
Mosna_Fortified_Church_-_side_view
Nemsa_Biserica_evanghelica
Spa in Transilvania
3924315
cazareh2
Piscina interioara - Centru SPA - Hotel Belvedere Sovata
Pe urmele lui Dracula
 • DSC01930
  962497267_56fe35fd51
 • Bran
  castelul_bran
 • Dracula_for_Sale_-_Sighisoara_-_Romania
  iphone_photo_525_1
 • sighisoara-dracula
  Romanian Town Celebrates Dracula History
Transilvania culturala
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_008
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_009
SIBIU
sibiu
Excursii la castel
0946a2c4e386f81b2dfd63ea392173c4
castel-Bethlen
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Cetatea Ciceu

big_cetatea_ciceu_4

Un nou element de o frumusețe răpitoare din cadrul județului Bistrița-Năsăud este Cetatea Ciceu. Construită spre sfârșitul secolului al XIII-lea, fortificația avea un scop strategic, datorită poziționării foarte bune a acesteia. Pentru a fi mai expliciți, este imperios necesar să menționăm faptul că aceasta a fost ridicată pe o colină vulcanică aflată la o altitudine de 683 metri. Tot de aici provine și originea numelui de „Ciceu”, respectiv din traducerea maghiară a cuvântului vârf, respectiv csucs.

Cu toate că Cetatea Ciceu datează de mai bine de 8 secole, până la momentul actual nu se cunosc foarte multe date și informații privind istoria acesteia. Începând cu 1 octombrie 1467, perioadă până la care fortificația era în patrimoniul lui Ladislau Senior, Junior și Sigismund, Cetatea Ciceu a fost rapid confiscată și luată în totalitate de Dieta de la Turda. Peste două treimi din totalitatea bunurilor au fost, la acel moment, preluate fără motiv. De-a lungul anilor, inițialii proprietari au deschis procese de revendicare, însă până la final, cetatea nu a mai intrat în proprietatea acestora.

Puțin mai târziu, în perioada dintre anii 1486 și 1490, fortificația a intrat în patrimoniul lui Ștefan cel Mare, alături de Cetatea de Baltă. De-a lungul timpului care a urmat însă, Cetatea Ciceu a fost transferată de la posesor la alt posesor, confiscată și preluată fără alte detalii. Din ceea ce se cunoaște, ultimul domn care a reușit să preia fortificația este Alexandru Lăpușneanu. Întregul proces s-a axat, în mare parte, pe forța coercitivă prin arme și muniție.

Situația actuală a Cetății Ciceu nu este una favorabilă, dat fiind faptul că timpul și-a lăsat amprenta asupra fortificației. În materie de reconstrucție, procesul este relativ imposibil, întrucât forma poligonală nu este perfectă, iar altitudinea la care se situează nu ușurează deloc situația.

Chiar și așa, Cetatea Ciceu poate fi ușor și rapid vizitată, în baza indicatoarelor rutiere. Acestea din urmă fac trimitere la Ciceu și Dumbrăveni, localități pe care trebuie să le urmezi pentru a ajunge la destinație. Adițional, astăzi Cetatea Ciceu se află în ruine, întrucât localnicii au făcut ca și ultimele pietre de moară să fie distruse și astfel, zidurile să cadă și să se dărâme rapid. Însă, frumusețea și bunăstarea peisajului din proximitate, alături de aerul curat te vor face să vrei să revii pe aceste meleaguri presărate de bunăstare și frumusețe, mai ales interioară. Rămâne doar la alegerea ta să decizi când vei face acest pas.

 

 

Galerie Foto

Știri din Transilvania