Drumul bisericilor fortificate
biserica-valea-viilor
Cetatea-Biertan
cetatea-Medias
img_3698
Mosna_Fortified_Church_-_side_view
Nemsa_Biserica_evanghelica
Spa in Transilvania
3924315
cazareh2
Piscina interioara - Centru SPA - Hotel Belvedere Sovata
Pe urmele lui Dracula
 • DSC01930
  962497267_56fe35fd51
 • Bran
  castelul_bran
 • Dracula_for_Sale_-_Sighisoara_-_Romania
  iphone_photo_525_1
 • sighisoara-dracula
  Romanian Town Celebrates Dracula History
Transilvania culturala
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_008
Sibiu_capitala_culturala_europeana_in_2007_009
SIBIU
sibiu
Excursii la castel
0946a2c4e386f81b2dfd63ea392173c4
castel-Bethlen
Vezi toate tururile

EXCURSII IN TRANSILVANIA!

Excursii de o zi în cele mai frumoase cetati, case autentice si locuri pitoresti!

REZERVA ACUM!

+40.745.51.30.92
+40.749.68.07.70

contact@
turistintransilvania.com

Biserica Prăbușită din Velt


Construită pe tărâm sibian, Biserica Evanghelică din Velt și-a făcut apariția odată cu secolul al XV-lea, respectiv anii 1400. Fortificația, renumită datorită stilului caracteristic și a dimensiunilor de-a dreptul impunătoare, este drept cunoscută mulțumită (sau nemulțumită) unor evenimente ce i-au știrbit caracterul puternic și statura impunătoare. Vorbim aici despre etapa de prăbușire a acesteia, datorită preponderent a lipsei interesului autorităților de a lua măsurile necesare de restaurare. Beneficiile de pe urma unor astfel de întreprinderi ar fi venit, în parte, foarte ușor și rapid – un trafic al turiștilor mai mare și o recunoaștere mai aprofundată și mai vastă.

Stilul Bisericii din Velt este goticul târziu. Cu o fațadă pe care este prevăzut un portal de doi metri înălțime și, pe de altă parte, o lățime de peste 1,5 metri, impactul oricărui turist este unul în favoarea fortificației – căci, cu greu mai întâlnești astfel de construcții care să te facă să te oprești și să te întrebi ce era, în locul în care te aflii tu, cu ceva timp în urmă.

În ceea ce privește măsurile întreprinse, datând de mai bine de 600 de ani, timpul și-a pus, la drept vorbind, amprenta asupra acesteia. Însă, de-a lungul epocilor, mici schimbări și modificări și-au făcut loc – de aceea în anul 1880, restaurările au făcut ca și bolta actuală să fie de-a dreptul consolidată și bine pusă la punct.

Însă mult timp a trecut de atunci. Din 2002 și până în prezent, partea dinspre răsărit nu mai există, prăbușindu-se rapid. Reprezentanții autorităților nu și-au exprimat interesul pentru a lua măsurile necesare, în ciuda faptului că Biserica Evanghelică din Velt este una din cele mai vechi fortificații de acest tip.

Un lucru foarte interesant și, totodată, trist despre construcția de tip religios îl reprezintă dispariția clopotelor și a orgăi bisericești care, imediat după prăbușire, au fost transportate la Cenade în Sighișoara. Totuși, când vine vorba despre responsabilitate, marea majoritate a persoanelor comută vina de la una la alta, respectiv autoritățile locale care își revocă dreptul de a acționa, datorită faptului că, spun ei, biserica nu se află în proprietatea lor.

Distrugerea unui asemenea lăcaș de cult este o pierdere imensă. Frumosul stil gotic arhitectural, materialele folosite și orele necesare care au trecut pentru a fi ridicată această construcție, cu ani în urmă, toate aceste lucruri sunt, din păcate, eliminate din sfera noastră de cunoaștere. Foarte puțin se mai poate face pentru Biserica Prăbușită din Velt, asta până când nu va dispărea, pentru totdeauna.

Galerie Foto

  Știri din Transilvania